O naglavnih ušeh

V besedilu, ki sledi so nanizana pogosta vprašanja o naglavnih ušeh. Če ne najdete odgovora na vaše vprašanje, vas prosimo da nas kontaktirate.

Kako lahko izvem, koliko časa že imam uši?

Izmerite, koliko so jajčeca oddaljena od lasišča. Uši ležejo jajčeca blizu lasišča. Lasje zrastejo za približno en centimeter vsak mesec. Jajčece, ki je od lasišča oddaljeno 2 cm, je torej staro 2 meseca.

Ali lahko uši postanejo odporne na izdelke za njihovo odstranjevanje?

Paranit izdelki ne vsebujejo kemičnih snovi, temveč učinkujejo zgolj mehansko, zato uši nanje ne morejo postati odporne. Obstaja verjetnost, da lahko uši postanejo odporne na sestavine izdelkov, ki so zasnovani na insekticidih. Toda popolna odpornost na insekticide je precej redek pojav. Verjetnejši razlogi za navidezno neučinkovitost izdelka:
– slaba diagnoza
– neupoštevanje navodil: premajhen odmerek izdelka, prekratka kura, površna odstranitev uši in jajčec med česanjem itd.
– ponovna pojavitev zaradi še okuženih sošolcev ali družinskih članov (vključno z odraslimi)
– pomanjkljivo čiščenje in razkuževanje bivanjskega okolja
– po sedmih dneh ne ponovimo postopka

Ali lahko uši preživijo zunaj lasišča oziroma las?

Brez las in ustrezne vlage lahko preživijo 2 ali 3 dni, a verjame se, da se v takšnih pogojih ne morejo razmnoževati.

Na koga se lahko obrnem za pomoč in nasvet?

Obrnite se na šolsko zdravnico, farmacevta ali zdravnika.

Kako se lahko izognem ponovnemu pojavu uši?

Starši, ki svoje otroke redno češejo, imajo največ možnosti odkriti uši. S tem zmanjšajo možnost, da se uši razširijo na druge družinske člane. Če najdete uš, preglejte lasišča vseh družinskih članov in natančno sledite nasvetom ter navodilom za odstranjevanje uši. Paranit je razvil tudi izdelek za zaščito pred ušmi za vsakodnevno uporabo, ki vas in vašo družino ščiti pred ušmi. Dodatni nasveti, kako zaščititi družino:

  • Recite otrokom, naj si med seboj ne izmenjujejo oblačil, kot so šali in kape.
  • Dolge lase zvežite v čop ali kito.
  • V bazenu nosite kopalno kapo.
  • Razkužite bivanjsko okolje: perite posteljno perilo in oblačila (šali, kape itd.) na 60 °C. Posesajte dom in avto, nato vrečko sesalnika odvrzite. Preberite več o Paranitovem pršilu za dom brez uši.

Naj otroku ostrižem lase, če dobi uši?

Ne, naglavne uši živijo blizu lasišča, tako da striženje las ne bo pomagalo. Najbolje je, da takoj uporabite izdelek proti ušem. Preberite več o Paranit izdelkih za odstranjevanje uši in gnid.

Kako naj preverim, ali ima otrok uši?

Naglavne uši najenostavneje najdete med česanjem. To je pomemben prvi korak pred uporabo izdelkov proti ušem. Oglejte si demonstracijo, kako pravilno pregledati lasišče in ustrezno ukrepati.

SUHE lase preglejte z gostim glavnikom za uši.
1. Najprej razčešite vozle, nato preglejte las za lasom
2. Preglejte pri lasnih koreninah, za ušesi in na tilniku. Na teh mestih so velikokrat jajčeca.
3. Da se izognete širjenju uši, glavnik po vsaki uporabi umijte z mlačno milnico.

Naj vas ne skrbi, če najdete žive naglavne uši. Paranit nudi vrsto učinkovitih izdelkov proti ušem. Svetujemo vam, da takoj ukrepate, saj se uši zelo hitro razmnožujejo.

Kaj storiti, če se v šoli ali vrtcu pojavijo naglavne uši?

Preden začnete uporabljati Paranit, po možnosti ob dnevni svetlobi dobro preglejte lase vsakega družinskega člana. Z glavnikom za uši preglejte suha lasišča in uporabite izdelek proti ušem na vseh okuženih osebah še isti dan, da se izognete razširitvi uši.
Za več informacij o uporabi izdelkov Paranit kliknite na spodnje povezave:

Kako je moj otrok dobil uši? Je za to krivo pomanjkanje higiene?

Za pojavitev uši ni krivo pomanjkanje higiene. Vsakdo lahko dobi uši, še posebej otroci. Uši se širijoz direktnim stikom glav ali deljene uporabe oblačil (npr. šala, kolesarske čelade itd.) Majhni otrociimajo navadno več medsebojnega telesnega stika, zato je osnovna šola tipičen kraj širjenjanaglavnih uši. Na večini šol ima ob vsakem danem času vsaj nekaj otrok žive uši. Naglavne uši nisoizbirčne; všeč so jim tako dolgi kot kratki in tako čisti kot umazani lasje.